Instalarea unei depresii se face treptat si daunele sale pot fi atenuate daca o descoperim la timp. Pentru a-i minimiza impactul fizic si emotional, este nevoie sa recunosti semnele depresiei inca de la aparitie. Astfel, poti apela din timp la terapie si poti evita o situatie care ti-ar putea scapa de sub control.

Cei mai multi oameni fac fata destul de bine unor evenimente de viata negative, asa cum a experimentat doamna D., insa cand ni se intampla mai multe necazuri intr-o perioada mai scurta de timp, devine foarte greu sa facem fata si se poate instala o depresie.

Din fericire, depresia se vindeca, iar cea mai buna maniera prin care sa o abordam include ajutorul celor doi specialisti in aceasta tulburare: psihiatrul( atunci cand functionalitatea persoanei este semnificativ afectata si e nevoie de medicatie) si psihoterapeutul( de preferat specializat in psihoterapie cognitiv- comportamentala)

Depresia a devenit cea mai frecventa suferinta mintala la nivel de comunitate.
Un studiu desfasurat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii a atestat faptul ca depresia afecteaza circa 121 de milioane de persoane de pe intregul mapamond. Se estimeaza ca anual, 3 – 15 % din populatia generala prezinta un episod depresiv, dintre care 0,4 – 5 % sunt episoade depresive severe. In Europa, din 1000 de adulti, 58 prezinta tulburare depresiva majora (adica 33,4 milioane de persoane). Toate aceste cifre ingrijoratoare au facut ca depresia sa devina in acest moment una dintre cele mai studiate afectiuni psihice.

Depresia este o stare mentală de tristețe persistentă care poate afecta gândurile, comportamentul, emoțiile și starea de bine a individului. Persoanele depresive trăiesc emoții de tristețe, anxietate, lipsă de speranță, îngrijorare, neajutorare, lipsă de valoare, vinovăție, iritabilitate sau agitație. Ele își pierd interesul pentru activități care înainte erau plăcute, le scade pofta de mâncare sau mănâncă excesiv, întâmpină probleme de concentrare a atenției sau de luare a deciziilor. Adesea, persoanele depresive au probleme cu somnul (insomnie sau dormit excesiv), se simt  obosite, sunt lipsite de energie sau foarte agitate și pot avea acuze somatice. Când întensitatea simtomelor trece de o anumită limită, aceste persoane se pot gândi la sinucidere. Dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni și împiedică persoana să își desfășoare normal activităților zilnice înseamnă că depresia are o intensitate clinică.

oala poate fi declansata de evenimente dramatice sau stresante: doliu, pierderea locului de munca, abandonul, pensionarea etc. Cercetatorii au precizat ca 25% dintre cei care si-au pierdut copiii sau partenerul de viata au semne clinice de depresie in primele luni dupa eveniment si 50% dintre ei raman in aceeasi stare si la distanta de 1 an de zile.

 Oboseala poate fi primul simptom al unei depresii. Cu totii resimtim oboseala din cand in cand, dar daca aceasta persista si este acompaniata de o stare proasta de spirit sau de scaderea motivatiei si a energiei, atunci lipsa de energie poate fi legata de primul stadiu al unei depresii.

Schimbarile de apetit si de greutate pot avea si ele legatura cu depresia. Cu totii resimtim din cand in cand o pierdere sau o crestere a apetitului. Daca insa aceste probleme sunt combinate cu alte stari cum ar fi pierderea interesului si a placerii pentru activitatile preferate pentru mai mult de 2 saptamani, se poate sa treci printr-un episod depresiv. O crestere in greutate de peste 5% din masa totala a corpului intr-o luna poate fi de asemenea un indicator al depresiei.

e dezvoltă sentimente de inutilitate, vinovătia excesivă sau inadecvată, cum ar fi:

  • preocupări excesive referitoare la culpabilitate în legătură cu evenimente minore din trecut
  • aprecieri negative excesive față de propria persoană.

Persoanele depresive se plâng în special de probleme de memorie sau concentrare chiar pentru efectuarea unor sarcini ușoare, propulsate de diminuarea capacitătii de a gândi, de a se concentra sau de a lua decizii.

Nu de putine ori, depresia se manifesta prin acuze somatice nespecifice – cefalee, ameteli, disconfort general, dureri si manifestari gastrointestinale. Avem atunci de a face cu o depresie „mascata” in care pacientul ajunge sa consulte inutil tot felul de medici si se supune unei serii de investigatii care sunt costisitoare, nefolositoare si chiar chinuitoare, fara a descoperi o cauza concreta a suferintei sale.

la luminoterapie.

Simptomele clasice de depresie 

  • schimbarea brusca a obiceiurilor alimentare cu pierderea completa a apetitului sau, mult mai des, pofta de mancare exagerata si nevoie de dulciuri
  • lipsa de energie, oboseala marcata
  • scaderea puterii de concentrare, indecizie
  • anxietate, sentiment insurmontabil de tristete
  • absenta totala a capacitatii de a se bucura
  • pierderea increderii in propria persoana, scaderea autostimei, sentiment de culpabilitate
  • pesimism, ganduri morbide sau suicidare
  • apatie, letargie, nevoie de izolare si de singuratate
  • scaderea interesului sexual.

Ce pot face dacă am depresie?

Dacă în urma raportului primit aflați că aveți depresie, nu vă pierdeți speranța. La cabinetul de psihologie Anglde Luminita  veti primi ajutor .  Puteți primi tratament (psihoterapie) oriunde v-ați afla și-l puteți accesa de pe orice dispozitiv: laptop, tabletă, telefon.

Fa o Programare!

Similar Posts