Cum să ne gândim la pașii greșiți din trecut atfel in cat sa ne poate ajuta să ne gândim la un viitor mai bun.

Mulți oameni aspiră să trăiască fără regret, un obiectiv care probabil nu este nici posibil, nici benefic.
Pentru cei mai mulți dintre noi, întotdeauna vor exista lucruri în viață pe care le regretăm.
Dovezile sugerează că reflectarea asupra acestor regrete ne poate ajuta să ne schimbăm comportamentul în viitor.
Regretele nu sunt lucruri pe care aspirăm să le avem, dar sunt lucruri care ne pot ajuta să devenim oameni mai buni.

A mai trecut un an și, pe măsură ce închidem cartea în 2022 și deschidem una nouă, mulți dintre noi ne uităm la cum putem face acest an mai bun decât ultimul. Aproape 40 la sută dintre oamenii din Romania își fac rezoluțiile de Anul Nou în fiecare an, iar acest procent este mai mare pentru adulții tineri și părinți.

Rezoluțiile majorității oamenilor au de-a face, în general, cu sănătatea fizică, fie prin pierderea în greutate, hrana mai buna, fie renunțarea la unul dintre acele obiceiuri nu atât de sănătoase, cum ar fi fumatul sau excesul de alcool.

Unii dintre noi se concentrează pe îmbunătățirea sănătății noastre mintale, în timp ce alții se hotărăsc să economisească bani sau să urmărească o nouă ambiție in carieră.

Ideea din spatele rezoluțiilor de Anul Nou este una grozavă, dar, din păcate, cercetările sugerează că rezoluțiile noastre nu se țin neapărat.

Un studiu sugerează că aproximativ 77% dintre oameni își încalcă rezoluțiile de Anul Nou chiar în prima lună (Mandal, 2020). Un alt grup de cercetători care au urmat rezoluțiile oamenilor de-a lungul timpului au raportat că 77% și-au menținut angajamentul timp de o săptămână, dar doar 19% erau încă pe drumul cel bun doi ani mai târziu (Norcross & Vangarelli, 1988).

Un studiu final a fost puțin mai pozitiv, demonstrând că succesul în respectarea rezoluțiilor scade pe parcursul anului, aproximativ jumătate dintre oameni rămânând cu succes până în decembrie (Oscarsson et al, 2020).

Deci, ce hotărâm să facem diferit anul acesta și cum ne păstrăm rezoluțiile?

O temă implicită în gândirea la rezoluțiile de Anul Nou este că există ceva ce nu am făcut anul trecut și ar trebui să încercăm să facem anul acesta sau invers. Cu alte cuvinte, există lucruri în viață pe care le regretăm, iar un nou an este privit ca o oportunitate de a lua un nou început.

La un moment dat, mulți oameni cred în mod inevitabil că le-ar plăcea să treacă prin viață fără regrete. În cartea sa, Puterea regretului, Daniel Pink vorbește despre modul în care unii oameni cred în mantra „fără regrete” atât de tare încât o tatuează pe corp.

Dar trăirea vieții fără regrete este aproape imposibil; de fapt, așa cum subliniază Pink, regretul este o parte normală și sănătoasă a experienței umane. Ea vine din capacitatea noastră de a ne gândi la noi înșine de-a lungul timpului (trecut, prezent și viitor) și de a reflecta asupra deciziilor pe care le-am luat, comparându-le cu alte decizii pe care le-am fi putut lua. Acesta este un tip de gândire numit raționament contrafactual și, deși este greu pentru copiii cu vârsta sub 6 sau 7 ani (care au și probleme să se gândească la timp), este ceva pe care nu ne putem abține să nu îl experimentăm ca adulți.

Există multe feluri diferite de regrete. Sunt lucruri pe care nu le-am făcut, dar ar trebui să le facem. Sunt lucruri pe care le-am făcut, dar nu ar trebui să le facem. Sunt oameni la care ar fi trebuit să ne adresam, locuri pe care ar fi trebuit să le vedem, lucruri pe care ar fi trebuit să le spunem și lucruri pe care ar fi trebuit să le păstrăm pentru noi înșine.

Potrivit lui Pink, regretăm cel mai frecvent situațiile pe care le-am controlat, cum ar fi atunci când ar fi trebuit să rămânem cu ceva la care am renunțat (adică, educația). Regretăm situațiile în care nu am acționat, dar am putea avea, momente în care ne-am comportat ca niște persoane mai puțin oneste și situații în care am fi putut menține o legătură cu cineva, dar nu am reușit să luăm legătura.

Partea bună a regretului
La fel ca toți ceilalți, și ca mine, sunt sigur că aveți câteva (sau mai multe) dintre acestea sărind în memorie. Dar nu vă supărați; se dovedește că există multe avantaje de regretat.

De exemplu, putem învăța din regretele noastre și putem face lucrurile mai bine data viitoare. Într-un studiu, cercetătorii s-au uitat la studenții MBA care au fost înscriși la un curs de negociere și le-au cerut să facă parte dintr-o simulare de negociere în sala de clasă. Ei au descoperit că studenții care au identificat regrete în negocierile anterioare au avut rezultate mai bune în negocierile ulterioare (Kray et al, 2009).

Partea bună a regretului
La fel ca toți ceilalți, și ca mine, sunt sigur că aveți câteva (sau mai multe) dintre acestea sărind în memorie. Dar nu vă supărați; se dovedește că există multe avantaje la regretat.

De exemplu, putem învăța din regretele noastre și putem face lucrurile mai bine data viitoare. Într-un studiu, cercetătorii s-au uitat la studenții MBA care au fost înscriși la un curs de negociere și le-au cerut să facă parte dintr-o simulare de negociere în sala de clasă. Ei au descoperit că studenții care au identificat regrete în negocierile anterioare au avut rezultate mai bune în negocierile ulterioare (Kray et al, 2009).

În plus, regretele ne pot ajuta să muncim mai mult pentru a obține un rezultat mai bun decât cel pe care l-am văzut în trecut. De exemplu, într-un alt studiu, cercetătorii au cerut studenților să formeze cât mai multe cuvinte posibil dintr-un set de litere – o sarcină numită în mod obișnuit anagramă. Ulterior, unii dintre elevi au fost rugați să reflecteze asupra modului în care ar fi putut avea performanțe mai bune la sarcină. Participanții care au făcut acest lucru au avut rezultate mai bune în următoarea rundă de anagrame în comparație cu un grup de control care nu a reflectat asupra greșelilor lor (Markman și colab., 2008).

Așa că anul acesta, în loc să lăsăm regretele să ne mănânce, le putem folosi pentru a fi mai buni – pentru a lua rezoluții pentru noul an. De fapt, în loc să trăim viața cu un motto „fără regrete”, să stăm și să ne gândim la regretele noastre ar putea fi o modalitate mult mai bună de a evita să creăm altele noi pe care nu va trebui decât să le schimbăm anul viitor.

Ai regrete si nu iti poti continua viata in mod normal? Ia legatura cu un specialist!

La cabinetul de psihologie LUMINITA ANGLADE vei gasi intotdeauna intelegere!

FA O PROGRAMARE IN CABINET
FA O PROGRAMARE PENTRU TERAPIE ONLINE

Similar Posts