Impreuna cu depresia, adesea vine si insatisfactia care debuteaza cu increderea de sine scazuta. Aceasta incredere de sine scazuta are radacini in copilarie. Inca de atunci, timiditatea, acompaniata si de suportul slab din partea parintilor sau chiar umilirea, au lasat cicatrici adanci in sanatatea psihica si mentala a persoanelor care, mai tarziu vor suferi de anxietate, depresie si nemultumirea cu sine. Din pacate, aceste traume, cateodata pot duce la episoade de auto ranire pana la sinucidere. Mancarea, combustibilul trupului nostru, joaca un rol cheie in relatia dintre trup si minte. Dieta noastra este ceva simplu care in mare parte se poate schimba foarte usor, spre deosebire de un defect pe care l-am putea avea (un nas stramb, urechi mari) si pe care nu il putem corecta atat de usor. acest lucru va duce la crearea unui complex de inferioritate.

Diferitele forme ale depresiei sunt adesea diagnosticate alaturi de tulburari psihice legate de nutritie cum ar fi anorexia sau bulimia. Unii pacienti ce sufera de depresie, dezvolta tulburari de alimentatie si nutritie dar si vice-versa, astfel, monitorizarea semnelor depresiei este parte integranta in tratarea pacientilor ce sufera de bulimie sau anorexie.

Haideti sa vedem cum obiceiurile noastre alimentare influenteaza depresia!

1. Lipsa de energie

Cei ce sufera de depresie nu au chef sa mearga la brutarie, nu se pot simiti in stare sa isi gateasca singuri iar, comunicarea interpersonala sufera de asemenea, ceea ce complica posibilitaea de a servii masa in oras, intr-un grup de prieteni. Daca traiesc singuri, izolati sau in relatii in care nu se simt bine,  suferinzilor de depresie nu le va pasa niciodata cand si cat vor manca. Mai mult decat atat, lipsa energiei cumulata cu terapia medicamentoasa poate duce la lipsa totala a apetitului pentru mancare, aceasta devenind mai mult o obligatie. O data ce bolnavul nu beneficiaza macar de un contract cu o firma de cattering sau nu are o ruda, un prieten care sa ii aduca zilnic mancarea, situatia acestuia se va inrautai din ce in ce mai mult iar, procesul de subnutritie se va instala si va afecta snatatea fizica dar si mentala.

2. Nu „merit” sa mananc!

Aceasta manifestare vine din faptul ca depresia a fost cauzata in urma actelor de umilire si abuz. In acest caz, pacientul are trairi de inferioritate si inutilitate, el practic, pedepsindu-se prin a nu manca. De asemenea daca bolnavului i s-a spus   ani intregi ca el nu merita acesta mancare, ca nu a facut nimic pentru a o manca sau ca mancarea lui va fi data celor ce o merita cu adevarat, atunci, viata sa intreaga va fi marcata de aceste cuvinte umilitoare iar, in perioada de slabiciune emotionala acesta va claca si isi va reaminti acest lucru.

3. Hrana ca si inlocuitor.

Produsele alimentare pot deveni uneori singura sursa de placere. Acest lucru se intampla atunci cand bolnavul de depresie se simte atat de rau in cat nu poate iesi la cinema, sa fac sport sau sa se intalneasca cu un prieten si singura bucurie ii ramane sa manace singur si mult  in locuinta sa. Pentru el, daca oricum este intutila existenta sa, atunci, cat si ce manaca nici nu mai conteaza.Pe de alta parte, mancatul excesiv va duce la obezitate care, este una dintre cauzele depresiei, astfel, creindu-se un cerc vicios.

Daca treci prin episoade asemenatoare, nu ezita sa vorbesti cu un psiholog.

Fa-ti o programare!

 

 

 

 

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *