Fiecare dintre noi am trecut prin episoade de furie. Ne-am enervat, ne-am infuriat si am actionat intr-un mod nu tocmai placut care, uneori poate ne-a adus ulterior mustrari de constiinta, facandu-ne sa ne cerem scuze. Un gand ascuns, o vorba spusa in momentul nepotrivit, un gest deranjant, au aruncat in aer linistea interioara pe care, nu cu multe minute inainte o aveam! Dar oare ce ne face sa reactionam asa la furie si ce este furia?

Furia este, asa cum o defineste Aristotel, „”un raspuns emotional natural, firesc si ne este utila in mai multe feluri”. Furia bine controlata ne ajuta sa sa ne protejam in fata unor atacuri, ne poate motiva sa actionam decisiv sau poate actiona ca o valva de presiune care ne sustine sa ne restabilim echilibrul.Totusi,  atunci cand ne aflam sub imperiul furiei ea devine o forta negativa.

In ziua de astazi, momentele de furie ne sunt din ce in ce mai mult cunoscute. Lipsa de somn, stresul ,folosirea de stimulenti, face ca metabolismul sa oscileze intre culmi imprevizibile de energie si stari coplesitor de proaste,  tote acestea slabind rezistenta la furie.

Daca observi ca momentele tale de furie sunt din ce in ce mai dese si ca incepi sa deranjezi pe cei din jurul tau, incerarca sa stabileste o intevedere cu un psiholog. O simpla discutie cu acesta te poate lamuri de unde provine aceasta furie si cum ai putea sa ii faci fata cat mai bine!

Cand esti furios, gandurile iti pun sangele sub presiune, elibereaza adrenalina in fluxul sanguin si produc o stare de tensiune pe care corpul o interpreteaza ca o dovada de pericol iminent!

Oamenii cuprinsi de furie sunt in general cititori de ganduri, acestia isi petrec mult timp facand presupuneri despre ce gandesc ceilalti oameni, iar gandurile pe care le atribuie celorlalti au de a face in general cu intentiile ostile, sau neglijenta presupusa a acestora. Mai mult de atat, ei iau totul personal si convingerile le spun ca cealalta persoana vrea sa le vina de hac, sa ii pacaleasca , sa le ignore sentimentele sau sa I raneasca intr un fel.

Daca viata ta este plina de reguli si totul se rezuma la „trebuie” sau „este obligatoriu”, daca esti dogmatic si rigid in gandire si daca esti puternic implicat emotional in reguli si parera ta  despre cum ar trebui sa fie lumea si cum ar trebui sa se poarte lumea cu tine, atunci, cu siguranta faci parte din stereotipul celor ce sufera de episoade dese si suparatoare de furie. Un psiholog iti poate expilca mult mai bine de si cum ar trebui sa manageriezi aceste episoade. Nu ezita sa iti faci o programare!

In consecinta, atunci cand regulile celor ce sufera de episoade de furie,  le sunt incalcate sau ignorate acestia, au tendinta de a se simti atacati si  furia se poate acumula pe loc pana la un punct culminant, insa adeseori ea isi datoreaza intensitatea trecutului. O mare parte a furiei pe care o exprimama in mod obisnuit este o emotie transferata, altfel spus ea poate fi legata de o cauza imediata sau de obicei neimportanta cand de fapt provine din alta parte!

Convingerile si atitudinile care declanseaza furia ne sunt induse de cele mai multe ori de experientele din  perioada copilariei, dar si evenimentele petrecute mai tarziu in viata pot alimenta furia .Comportamentul ne este influentat intr-o mare masura de conduita pe care o observam in jurul nostru.

Una din particularitatile furiei este ca se poate aprinde aproape instantaneu spre deosebire de anxietate si depresie de exemplu, care au o perioada mai lunga de geneza.

Adrenalina este un hormon cu actiune rapida destinat sa arunce corpul in actiune atunci cand apare o criza. Acest hormon este responsabil de actiunile pe care le faci atunci cand esti furios. Daca ai tendinta de a avea crize de furie nu ai la indemana decat cateva secunde sa intervii daca vrei sa pastrezi controlul asupra consecintelor. De aceea este deosebit de important sa te gandesti cum reactioneaza corpul cand esti furios, sa inveti sa recunosti semnalele fizice care anunta explozia iminenta de sentimente si actiuni iar,  data viitoare cand vei fi iritat, incearca sa observi efectele fizice ale furiei. Incearca sa detectezi care sunt primele schimbari deoarece acestea sunt semnele de avertizare la care merita sa fii atent!

Va recomand un film despre managementul furiei – Anger Management (2003), chiar daca acest subiect este tratat de catre scenaristul american David Dorfman si regizorul Peter Sega cu haz!

Filmul il puteti vedea dand click pe imaginea de mai jos.