Adesea suntem tentati sa credem ca depresia este o boala a oamenilor in varsta, a celor ce au avut timp sa traiasca. Nu este insa asa. Depresia poate ataca si persoanele tinere. Un segment important este cel al studentilor. Acestia sunt afectati de depresie din diverse motive.

Pentru unii viata in campus este ceva nou. Se rup temporar legaturile cu parintii, se formeaza altele noi. Pentru cei invatati cu sprijinul permanent al parintilor acest lucru poate declansa anxietatea, urmata de depresie.

Facultatea este si mediul in care studentii incep relatii noi. Se nasc prietenii care uneori dureaza pe viata sau legaturi amoroase care se pot transforma la un moment dat in casatorii.

Refuzul unei invitatii sau faptul ca partenerul/partenera nu mai doreste sa continuie relatia poate provoca tristete care, pe fondul singuratatii si deperatarii de familie va degenera in depresie. Studentul cu depresie se va inchide in sine, nu va mai merge la cursuri si va pica toate examenele. Este crucial ca cei de acasa sa il sustina si daca pot chiar sa mearga la el in campus.

Gandurile sinucigase ce au la baza cercul vicios din care pare ca nu mai poate iesi ( parasire-picarea examenelor) trebuie indepartate cu orice pret si in timp cat mai scurt pentru ca aici, timpul poate face diferenta intre viata si moarte!

Depresia  are 2 saptamani cu diverse simptome ce poate include: stare de spirit rea, incapacitatea de a se bucura de diverse activitati, incapacitate de concentrare, iritabilitate, oboseală, gânduri sau comportamente de suicid, obiceiurile alimentare neregulate, și de somn neregulat.
Unii studenți intră și ies din depresie, in timp ce altii sunt deprimati cronic. studentii care sunt deprimati s-ar putea să se izoleze de ceilalți sau nu mai merg la activități pe care o data le indrageau atat de multiar, notele lor s-ar putea sa scada foarte mult.

Ce poti face tu, ca si parinte?

– Stai de vorba cu copilul tau. Intreaba-l cum se simte si daca are probleme de concentrare sau cu somnul. Voalat intreaba-l daca s-a gandit vreodata sa isi faca rau

– Incurajeaza-l sa mearga la psiholog si sa urmeze un plan de tratament.

– Chiar daca esti la departare de el, ajuta-l prin telefon, internet sau fa-i o vizita

– Ia in considerare si mutarea lui de la acea facultate.

Daca observi ca studentul din familia ta are un comportament izolant, este trist si notele sale au scazut. Adresati-va urgent unui psiholog!

Fa o programare!

 

 

Similar Posts