Dependenta de droguri, alcool sau tutun este de fapt o boala caracterizata prin cautare si consum compulsiv si incontrolabil de substante periculoase in ciuda faptului ca pacientul este constient de schimbarile si daunele ce pot afecta chiar pe termen lung creierul. Aceste schimbari ale creierului pot duce la transformarea in rau a comportamentului individului. Dependenta este o boala  care recidiveaza tocmai atunci cand crezi ca te-ai vindecat iar, calea spre dependenta incepe cu actul voluntar de a consuma excesiv aceste substante.

Dependenta afecteaza parti ale creierului care sunt responsabile de multumire, rasplata, motivatie, invatare, memorare si controlul comportamental.  Este foarte important sa cunoastem acest lucru pentru a putea sa ii intelegm pe cei ce dorim sa ii ajutam.

Poate fi dependenta de droguri tratata?

Raspunsul este DA, insa nu este simplu. Pentru a trata un dependent se va duce o lupta pe mai multe fronturi. Se vor implica atat medici cat si psihologi dar mai ales familia pentru ca acesta boala este una complexa.

Se vor urma cu rabdare urmatorii pasi si se va avea in vedere ca nu toti pacientii vor raspunde la fel la tratament:

– Detoxifiere – procesul prin care organismul este golit de droguri.

– Consiliere comportamentala

– Medicamentatie

– Evaluare si tratament pentru boli anexe dependentei ca: depresie si anxietate

– Urmarire pe termen lung

Care este rolul psihoterapeutului in tratarea dependentei?

Psihologul are un rol foarte important in tratarea oricarei dependente. El va trebui sa modifice atitudinea si comportmentul pacientului fata de drogul de care acesta este dependent. De asemenea va trebui sa mareasca  dependentului abilitatile de a trai sanatos si de a il convinge sa urmeze si tratamentul medicamentos.

Pacientul, la recomandarea psihologului sau, se va inscrie in diferite programe de consiliere si psihoterapie:

Terapie congnitiv-comportamentala. Aceasta ajuta pacientul sa recunoasca, sa evite si sa faca fata situatiilor in care ar fi tentati sa foloseasca drogul.

Psihoterapia de familie. Este foarte importamta pentru adolescentii care se confrunta cu abuzul si dependenta de droguri.

Consiliere motivationala. Face ce majoritatea pacientilor sa isi redescopere comportamentul initial si sa fie motivati sa nu mai consume droguri.

– Terapia de grup

Dependenta de droguri poate fi o povara greu de dus atat pentru pacientul in sine cat si pentru rudele si apropiatii sai.

Va invit sa vizionati un experiment facut de un fotograf care a surprins cum afecteaza drogurile pe cei care sunt dependenti:

 Nu lasa ca influenta nefasta a substantelor periculoase sa distruga viata ta si a celor dragi!

Fa-ti o programare la cabinetul de psihologie!

Programeaza-te

 

Similar Posts