Esti parinte? Felicitari! Ai un adolescent de care esti raspunzator? Felicitari inca o data!  Stiu cat de greu iti este sa gestionezi relatia dintre tine ca si parinte si copilul tau adolescent. Stiu de asemenea ca adolescentii pot fi rebeli, sfidatori sau se pot invarti in anturaje care, din pacate le pot strica foarte usor viitorul.

Iata cum poti sa inabusi aceste probleme inca de cand sunt in stadii incipiente astfel in cat sa nu fie prea tarziu:

Problema 1 –  Adolescentul pare sa te urasca.

Daca acum copilul tau este dulce, te ia in brate si te roaga sa mergi cu el intr-o excursie organizata de scoala si peste noapte incepe sa te trateze cu dispret si desconsiderand toate sugestiile tale, fiind un pic atent, vei vedea ca ati mai trecut o data prin aceasta faza atunci cand el era mai mic si tu ii rasundeai scurt cu „NU”, numai ca acum acest „NU” este privit de el cu ochii plini de ura.

Ce este de facut?

Nu raspunde cu aceasi ura si cu respingere la comportamentul adolescentului. Ar fi cea mai mare greseala pe care o poti face. Gandeste-te ca aceasta este doar o faza pe care trebuie sa o treceti impreuna. Bineinteles ca nu va trebui sa lasi sa iti scape de sub control acesta nedorita situatie iar,  una dintre cele mai bune replici pe care i-o poti da adolescentului furios este: ” Daca nu poti spune ceva frumos, aunci nu mai spune nimic”. Aceasta fraza nu va face decat sa il convinga ca tu inca esti acolo pentru el. Daca nu poti face acest lucru, incearca sa stabiliti o intrevedere cu un consilier psihologic. 

Problema 2 – Adolescentul exagereaza cu gaget-urile.

Este ironic faptul ca tocmai metodele de comunicare ca Facebook, Messenger sau telefonul mobil ale adolecentilor ii fac de fapt mult mai necomunicativi cu parintii si cei cu care locuiesc in aceeasi casa.

Psihologii ne recomanda sa fim permisivi daca observam ca adolescenul are rezultate bune la scoala, nu lipseste de la scoala si nu intra in anturaje dubioase. Este foarte imortant pentru el sa fie conectat cu altii ca el, insa putem seta si cateva limite cum ar fi: interzicerea folosirii acestor gageturi in timpul mesei , stabilirea uui program anume sau instalarea controlului parental pe computer, telefon sau tableta.

Problema 3 – Adolescentul intarzie mereu

Este ora 22.30 si i-ai spus copilului tau ca la aceasta ora se fie deja in casa. De ce ignora acest lucru iar si iar? Pentru ca este in firea lor sa testeze limitele insa, totodata ei isi doresc sa aibe limite iar parintii lor trebuie sa le seteze. Inainte de a face acest lucru trebuie sa te informezi daca limita de timp pe care ai imps-o este una rezonabila tata pentru el cat si pentru tine. Este indicat sa intrebi parintii prietenilor copilului tau ce limita de timp au pus ei. Imediat ce ati stabilit ora de intrare in casa va trebui sa ii mai acorzi o perioada de gratie de 10 minute. Daca aceasta perioada nu este respectata si observi ca adolescentul intarzie din ce in ce mai mult, ar trebui sa te intrebi ce anume il face sa nu vina acasa? Ce nu este bine acasa? Ce il deranjeaza? Incercati sa raspundeti la aceste intrebari si in fata unui psiholog. Acesta va va ajuta pe amndoi sa va intelegeti si sa comunicati mai bine!

Problema 4 – Adolescentul are prieteni pe care tu nu ii placi

Probabil ca nu o singura data si-au facut aparitia la usa ta adolescenti imbracati ciudat, cu cercei in nas sau galagiosi. Chiar daca stiai ca acestia sunt prietenii copilului tau, nu ai ezitat sa ii spui ca nu esti de acord cu acestia sau chiar sa ii interzici sa mai iasa impreuna! Nu judeca oamenii intotdeauna dupa aspectul lor exterior! Se poate ca ei totusi sa fie copii buni, respectuosi si sa invete bine. Ia aminte ca adolescentii tin foarte mult la relatiile lor de prietenie si o ofensa adusa la adres acestora este una adusa si la adresa lor.

Daca totusi constati ca acestia sunt ceea ce ai crezut ca sunt inca de la inceput si comportamentul adolescentului tau imprumuta din cel al prietenilor sai atunci, incepe prin a-i spune ca iti faci griji pentru el si pentru viitorul sau. Nu incerca sa ii interzici de prima data sa mai petreca timpul cu ei insa, daca situatia scapa de sub control si degeneraza in episoade cu consum de droguri, batai sau alte acte ileagale, nu ezita sa ceri ajutor profesional la un psiholog!

Problema 5 – Adolescentul transforma totul intr-o drama.

Fiecare lucru marunt pe care il spui adolescentulu tau pentru a-l ajuta, pentru el pare a fi total gresit si nu de multe ori in urma unei discutii ti s-a trantit usa in nas …la propriu!

Nu face greseala sa subestiezi problemele copilului tau chiar daca tie ti se par fleacuri trecatoare. Nu le da sfaturi necerute, nu incerca sa ii desparti de prieteni, nu te baga in relatiile lor, doar asculta si empatizeaza!