Va suna cunoscut urmatorul scenariu:?

Intr-o zi, Bogdan vine de la scoala nervos, intra in casa, trece pe langa tine ca vantul, nu te saluta si merge direct in camera lui trantind usa in urma sa atat de tare in cat geamurile aproape ca s-au spart. Mergi dupa el ingrijorata, ciocani ca usa insa nu iti deschide. Dupa minute intregi de rugaminti, iti deschide si cu lacrimi in ochi, voce tremuranda si pumni inclestati iti spune: „Vreau sa ma muti de la aceasta scoala, nu o mai suport pe profa de mate, Popeasca!”

Cu siguranta multi dintre noi am trecut prin asa ceva si copiii nostri ne-au rugat, ne-au conditionat chiar sa ii mutam de la scoala sau sa facem demersuri pentru ca profesoara/profesorul dificil din punctul sau de vedere sa „dispara”.  Poate ca unii dintre parinti chiar au mers in aceasta directie, canalizandu-si eforturile, timpul si banii spre a face copilului pe plac.

Nu intotdeauna acest pas este cel mai eficient din punct de vedere al dezvoltarii psihologice al copilului. Prin acest gest, acesta va invata ca atunci cand are de aface cu o persoana dificila sau care are alt caracter fata de al sau, tot ce trebuie sa fac este sa elimine intr-un fel sau altul contactul cu acea persoana prin ajutorul parintilor sau mai tarziu prin metode nu tocmai legale.

Asadar, inainte de a incepe o discutie cu personalul didactic, psihologul va recomanda sa discutati mai intai cu copilul si impreuna sa dezvoltati urmatoarea strategie:

1. Afla despre ce este vorba. Oare profesorul chiar are un comportament ciudat, sau copilu tau este inspaimantat din pricina unor zvonuri pe care le-a auzit la alti colegi? Adu-ti aminte ca deocamdata auzi doar o parte din adevar! Este foarte important sa o auzi si pe cealalata!

2. Incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca cu profesorul si asigura-te ca l-ai instruit forate bine cum sa ineapa o conversatie astfel in cat, el sa nu evite acest lucru. A vorbi cu profesorul o poate face chiar si la sedintele cu parintii. Acolo veti putea dezbate impreuna, cu calm orice problema!

3. Tine sub supraveghere relatia profesor/elev. Daca lucrurile nu se indreapata, atunci stabileste o intalnire cu profesorul. Dupa intalnire, inceraca sa mentii o corespondenta telefonica sau prin email cu profesorul. Astfel, vei fi la curent cu ce se intampla in clasa si vei cunoaste ambele puncte de vedere1

4. Tine toata corespondenta arhivata. Orice document intre tine si profesor pastreaza-l. Mai tarziu se poate sa ai nevoie daca vei fi intrebat de conducerea scolii daca ai vorbit cu profesorul depre eventualele probleme.

5. Daca strategia de mai sus nu te ajuta, atunci incearca sa vorbesti cu un consilier scolar. Consilierii scolari sunt de fapt psihologi.

Prin consiliere scolara si vocationala, psihologul sau consilierul scolar va demara o discutie cu unu sau mai mulți elevi, ce are ca scop sprijinirea elevilor  în rezolvarea problemelor ce apar atât în cadrul educațional, cât și în viața de familie.

Prin intermediul consilierii școlare se dorește creșterea încrederii în propria persoană, eliminarea temerilor și a frustrărilor.

Ai nevoie de un consilier scolar?

Fa o programare!