O mare parte a societății de astăzi se concentrează pe eforturi – pentru note mai bune, o creștere sau promovare, realizări de fitness și multe altele. Profesorii, managerii de afaceri și chiar liderii comunității caută modalități de a motiva oamenii. În timp ce copiii  cresc, ne gandim din ce in ce mai mult  cum să-i motivam să facă alegeri bune.  Ne intrebam oare sa le dau bani sau dulcuri atunci cand ii rugam sa faca ceva sau sa ne ajute?

Acelasi lucru il gandesc si managerii, sefii de compartimente din anumite organizatii: sa incurajez angajatul dandu-i prime sau prin extra competitie?

Raspunsurile la aceste intrebari sunt  complicate desigur. Dar prin cercetare asidua s-au tras cateva concluzii clare despre motivație.

Să începem cu două definiții. În primul rând, motivația intrinsecă este atunci când faci ceva pentru că  găsești acea actiune ca fiind plăcuta, cum ar fi cititul unui roman pentru că te bucuri de poveste. Apoi, există o motivație extrinsecă, care se întâmplă atunci când comportamentul dvs. este condus de o recompensă, cum ar fi colectarea a 10 bani atunci când duceti o sticla de PET la masina de reciclat.

Există o serie de cercetări despre beneficiile și interacțiunea dintre motivația intrinsecă și cea extrinsecă. Să aruncăm o privire asupra unor meta-analize pe această temă:

O revizuire sistematică publicată în 2013 a analizat dacă este eficient să ii plătim pe  adulți pentru exerciții fizice. Cercetatorii au descoperit 11 studii clinice randomizate controlate care ofera participantilor stimulente financiare pentru a face exercitii la sala. În această analiză, recompensele au avut efect! Analizând datele din toate cele 11 studii, cercetătorii au constatat că persoanele care au primit stimulente financiare au crescut participarea lor cu aproape 12%. Dar aceste stimulente au funcționat doar pe termen scurt – până la șase luni. Deși recenzatorii au identificat un studiu în care participanții au aderat la un program de mers pe jos timp de un an cu stimulente financiare, nu au fost disponibile suficiente date pentru a fi concludente.

O a doua revizuire aprofundată publicată în 2014 a intrebat subiectii (printre alte întrebări) ce contează mai mult motivația intrinsecă sau stimulentele externe? Acest studiu a inclus mai mult de 200.000 de participanți și 183 de studii care au măsurat motivația pentru școală, muncă și fitness fizic. In urma acestui studiu s-au tras unele concluzii ample. Unul dintre acestea ar fi ca motivația intrinsecă este un predictor puternic al performanței cu sau fără recompense externe. Această meta-analiză a descoperit și un detaliu interesant. Datele au arătat că motivația intrinsecă a avut mai multă importanță pentru calitate, în timp ce recompensele externe au fost mai bune la promovarea cantității. Cu alte cuvinte, dacă vrei doar să ajungi la sala de sport mai des, un sistem de recompense te va stimula foarte bine. Dar dacă doriți să puneți în antrenamente  calitate , atunci trebuie să găsiți propria motivație personală.

 

O a treia analiză a analizat modalitățile de a încuraja motivația intrinsecă printre specialiștii care învață despre profesiile din domeniul sănătății la nivel de colegiu. Cercetătorii au reunit informații din 16 studii și au constatat că, atunci când profesorii au sprijinit elevii în anumite moduri, elevii au fost motivați intrinsec prin  respectarea studenților și oferirea de sprijin emoțional, oferirea de abordări diferite de învățare și provocări adecvate, promovarea participării active, oferirea de libertate în învățare și oferirea de feedback pozitiv și constructiv.

 

În timp ce sunt complexe, există aici câteva mesaje clare. Recompensele externe pot motiva oamenii într-un anumit punct, în special pe perioade scurte de timp sau atunci când accentul este pus pe cantitate si mai putin pe calitate. Dar motivația intrinsecă este întotdeauna un factor și inspiră mai multă calitate în performanță.

Deci, cum încurajăm o motivație mai intrinsecă? Prin sprijinul emoțional, respectând perspectivele oamenilor și oferind provocări adecvate și reacții productive.

Vrei sa afli cum sa iti motivezi echipa sau chiar pe tine insuti?

Fa o programare la un specilaist in domeniul psihologiei si dezvoltarii personale! Click aici!