Nu ești supărat; te simti neputincios. Iată ce puteți face în acest sens!

Furia este o reacție automată comună la un eveniment sau o circumstanță neplăcută.
Neputința s-ar putea ascunde sub un scut auto-protector al furiei.
Furia poate fi rezolvată printr-un proces de conștientizare, împământare și compasiune.

Când ai fost ultima oară furios? Acum zece minute, acum două zile? Pe măsură ce îți amintești acel moment feroce de furie, te invit să-ți pui următoarea întrebare:

Cine (sau ce) a fost de vină pentru mânia ta?

Aceasta poate părea o întrebare neobișnuită, deoarece suntem învățați să nu dăm vina pe alții pe emoțiile noastre.

Deși este adevărat că emoțiile noastre sunt responsabilitatea noastră, furia, totuși, pare să fie o excepție de la această regulă.

Trebuie să existe un vinovat pentru furie, nu?
Pur și simplu, furia este o reacție comună la un eveniment sau un rezultat nedorit. Când ne aflăm în mijlocul unei furii îmbătătoare, ne putem simți convinși că există un vinovat clar pentru mânia noastră. Fie că a fost un dezastru din cauza naturii sau un act dăunător al unei persoane pe care o cunoaștem în mod intim, este probabil să dăm vina unei forțe din afara noastră.

Dar dacă ți-aș spune că furia ta a fost un scut protector care ascunde sentimentele subiacente de neputință, prea crudă pentru a fi înfruntă?

Corpul furiei
Ca terapeut, stau adesea cu oameni în timp ce povestesc momentele sau oamenii care i-au „infuriat”. Pe măsură ce detaliile se dezvăluie, asist la o intensitate de construcție care depășește persoana care stă vizavi de mine. Aceasta este aceeași persoană care, cu doar câteva clipe în urmă, îmi povestea despre eforturile lor de a practica îngrijirea de sine și de a se relaxa mai des.

Când furia se ridică, pierdem o parte din noi înșine. Energia rigidă curge în tot corpul, ochilele noastre se ridică și degetele noastre se rotesc în timp ce căutăm să dăm vina pentru o experiență devastatoare care a scăpat de sub controlul nostru. Mulți oameni descriu o creștere a temperaturii corpului, bătăile rapide ale inimii, tensiunea musculară și chiar o senzație de a te simți mai puternic din punct de vedere fizic.

Nu ești supărat – te simți neputincios
Aș dori să vă împărtășesc o poveste care dezvăluie legătura dintre furie și neputință.

Era începutul verii , perioada anului în care începem să ieșim din coconul nostru de iarnă, plini de energie de zilele calde și însorite viitoare. Dacă trăiești într-un climat rece, înțelegi energia organică care începe să apară pe măsură ce zilele devin mai lungi și în sfârșit ne putem lăsa deoparte jachetele grele.

Suntem inspirați, pregătiți să ne lansăm într-un nou sezon, simțindu-ne împuterniciți după ce tocmai am supraviețuit încă o iarnă.

În această dimineață, mă întâlneam cu o clientă care a experimentat o mare creștere interpersonală în ultimul an și era gata să schimbe povestea despre despărțirea ei recentă. În același corp care a găzduit atât de mult timp sentimente profunde de tristețe și respingere, a apărut o calitate feroce și plină de energie a furiei. Nu se mai prezenta ca învinsă și nesigură. Acum era supărată!

În timp ce mi-am ascultat clienta rescriind povestea despărțirii ei, legătura dintre furie și neputință a devenit evident. Reacția ei inițială la despărțire a fost tristețea, scăderea și neputința. Pe măsură ce au trecut săptămânile și lunile, perspectiva ei s-a schimbat. Nu mai era tristă; ea era furioasa. Și mânia aceea avea putere. Era apriga și puternica și nimeni nu a putut-o răni din nou.

„Puterea” furiei
Și atunci a venit la mine: ea nu era doar supărată. Tot timpul ea se simțise neputincioasă și înnebunirea părea cea mai rapidă cale de îndepărtare de aceste sentimente de slăbiciune.

Încurcată anterior într-o relație cu un partener care a criticat-o, i-a supravegheat fiecare mișcare și a manipulat-o emoțional, ea și-a transformat sentimentele subiacente de neputință în furie. Asist la această prezentare a furiei alimentată de sentimentul de a fi puternic și de impenetrabil.

Furia: Stingătorul de incendiu până la neputință?
Pe măsură ce desfacem scutul feroce al furiei, sub toate acestea se află o ființă umană care a fost rănită profund și s-a simțit neputincioasă împotriva unei forțe din afara lor.

Explorarea neputinței nu dezvăluie slăbiciune. Mai degrabă, o astfel de explorare vulnerabilă desenează o hartă a unei reacții foarte umane la o experiență înfricoșătoare și neplăcută. Când ne eliberăm de „nevoia” de a fi supărați în efortul de a nu fi rănit din nou, creăm, la rândul nostru, un spațiu pentru vindecare.

Când furia reverberează în corpul nostru, sistemul nostru nervos este cel care are cel mai mare impact. Răspunsul la stres care este activat în prezența furiei are capacitatea de a ne activa pilotul automat și de a provoca acțiuni inconștiente care nu fac decât să adâncească rana. Gândiți-vă: fugiți cu abilitățile preferate de coping nesănătoase, trecând neobservate până când consecințele sunt prea mari pentru a fi ignorate.

Fă loc vindecării
Eliberarea furiei este eliberare. Și dacă facem un pas mai departe, atunci când există o altă ființă umană de cealaltă parte a furiei noastre, poate chiar le dorim bine. Autoexplorarea vulnerabilă a propriei noastre experiențe ne face loc să ne creștem empatia față de ceilalți. Este o persoană rănită care îi rănește pe alții.

Emoțiile sunt ca o serie de evenimente pe ecranul unui film; unul se întâmplă după altul. Ca spectator, nu ai niciun control asupra desfășurării intrigii. Nu același lucru este valabil și pentru propria noastră experiență emoțională. Nu ne putem controla reacția automată la un eveniment (eventual furia), dar putem controla ceea ce facem în continuare.

Eliberându-te de furie
Dacă furia este răspunsul tău automat la un eveniment neplăcut, nu te opri aici.

În primul rând: Observați cum apare furia. Vor fi semnale fizice puternice, strălucitoare. Familiarizați-vă cu aceste senzații. Această conștientizare te ghidează în afara pilotului automat.

Al doilea: Fă o pauză. Datorită intensității pe care o evocă furia, primul pas este să te lași la pământ. Gândiți-vă la ceea ce funcționează cel mai bine pentru dvs. (de exemplu, respirație, o plimbare, să scrieți, să sunați la un prieten etc.).

Al treilea: Întreabă, cum mă simt în plus față de furia mea? Dacă furia mea ar fi vârful aisbergului, ce sentimente persistă sub suprafață?

În al patrulea rând, dacă ești pregătit pentru asta: practică bunătatea iubitoare. Amintiți-vă că persoana de cealaltă parte poate fi și o ființă umană care se confruntă cu suferință. Imaginați-vă că le trimiteți urări de bine. Apoi, invită-te să primești aceleași afirmații.

Emoțiile noastre sunt animale complexe, sălbatice care așteaptă să fie îmblânzite. Permiteți-mi să vă reamintesc: nu sunteți o victimă a experienței voastre emoționale.

Ești puternic; esti capabil. Și stă în controlul tău, prin alegere activă, să preia experiența ta emoțională.

Ai accese de furie?

Cauta ajutor profesional la Cabinetul psiho-spiritual Luminita Anglade!

Fa o programare